pieczemy

Ciasto marchewkowe

Posted on: March 6, 2011

Składniki:ciasto marchewkowe

1,5 szklanki rodzynek
2 szklanki mąki
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
2 szklanki marchwi (starta drobnie)
4 jaja
20 dkg masła
1 łyżeczcka sproszkowanego cynamonu
1 łyżeczka sproszkowanego imbiru
kilka orzechów włoskich
1 łyżeczka sody oczyszczonej
cukier puder

 

Przygotowanie:
Na początku w gorącej wodzie namoczyć rodzynki aby napęczniały. Mieszamy mąke z proszkiem do pieczenia i dodajemy połowe cukru oraz utartą marchewkę.
Jaja ucieramy aż do białości z resztą cukru, dodajemy do mąki. Podgrzewamy lekko masło i mieszamy z mąką, cynamonem i imbirem. Następnie dodajemy rodzynki, już wcześniej posiekane orzechy
oraz sodę. Przelewamy ciasto do blaszki wcześniej już wysmarowanej masłem i posypaną tartą bułką. Pieczemy w 180C.

Czas przygotowania:

ok. 1 godzina

Smacznego !

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s


  • None
  • No comments yet

Categories

Archives

%d bloggers like this: